Förr var stuckatur ett tecken på välstånd, nu använder vi stuckatur för att förhöja känslan av gammaldags charm och lyx.
Takrosetter och stucklister kan verkligen försköna ett rum. De blir en vacker del av interiören, ett blickfång. Och ger rummet en helt annan känsla.
Att tänka på!
- Byggnadsår, takhöjden, typ av rum samt storleken på rummet avgör val av stuckatur till äldre bostäder byggda före 1930-talet. Önskas vägledning med val av stuckatur hjälper vi gärna till med vår expertis.
- Olika rum har traditionellt sätt ofta olika typ av stuckatur. Även om du har olika stuckatur i olika rum behöver mönstren stämma överens och passa tillsammans. Tänk på helheten.
- Vill du eller inte har möjlighet inte behålla den gamla stuckaturen? Spara en bit, så att du kommer ihåg hur den gamla stuckaturen såg ut när det är dags att välja ny. Det är alltid finast att utgå från den stil som fanns när huset byggdes och hålla det tidsenligt vid val av lister och stuckatur.
Uppsättning av taklister
Våra taklister är av ett lättviktsmaterial och enkla att sätta upp på egen hand. Är man någorlunda händig ska det inte vara några problem. Listerna monteras på ett enkelt sätt med lim. Med hjälp foglim täpper du igen glipor och kanter. Använd finspackel för skarvar och hörn. Foga och spackla igen ordentligt, låt både sidorna fyllas ordentligt med fog så att du vår en mjuk övergång till tak/vägg. Till sist återstår att måla stuckaturen.
Till hörnen kapar du listen 45 grader med hjälp av någon av våra gerlådor. Välj modell på gerlådan utifrån listens höjd och bredd och testa med att såga till hörn med geringslådan så att du vet att du gör på rätt sätt.
Gör så här!
Tak och väggar ska vara släta, jämna och rena. Stuckaturen bör sättas upp innan taket är färdigmålat och innan vägg tapetseras/ färdigmålas.
För den som är ovan kan det vara en god idé att börja i det hörn som ses minst i rummet - för precis som vid tapetsering kommer det nästa alltid en avslutning som inte helt kan matchas i eventuellt mönster.
När man håller på att montera stuckaturen kan man ibland råka ut för att två stycken inte passar helt samman. Givetvis kan det vara en liten skillnad i själva materialet, men oftast beror det på att väggen inte är helt rak, särskilt om det är ett gammalt hus. Problemet avklaras ganska enkelt genom att man köper små avståndsstycken i plast, som finns att få i varje byggmarknad. Hitta den rätta dimensionen (man köper normalt en kartong där klossarnas tjocklek varierar från 1 till 5 mm) och lägg den under den del som ska lyftas ut från väggen, eller taket. Sätt stift igenom. Fogen kommer sedan att göra detta lilla trolleri osynligt.
Följ vår instruktionsfilm för att snabbt och enkelt lära dig hur du kapar taklister för att passa inåtgående hörn respektiver utåtgående hörn och för instruktioner om hur du limmar och fogar.
Om du har funderingar eller övriga frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.