2020-12-08
Inredningsprofilen Emelie ”34 kvadrat” Ekman hade länge drömt om en ljus sekelskifteslägenhet med knarrande fiskbensparkett och vacker stuckatur och med ett nyinköpt renoveringsobjekt anno 1883 var det dags att göra verkligenhet av drömmen.
Portrait.jpg
Namn: Emelie Ekman
Familj: Fästman (och bebis på väg)
Bor: Vasastan i Stockholm, sekelskifteslägenhet om 3 rok
Ålder: 30 år
Jobbar med: Bostadsutveckling
Känd som: inredningsprofilen @34kvadrat
Det var inte mycket av originaldetaljer eller stuckaturdetaljer som fanns kvar i den lägenhet med byggår 1883 som Emelie och hennes sambo hade köpt. Det mesta hade renoverats bort, troligtvis någon gång under 60- eller 70-talet då funktion och praktikalitet var viktigare än omsorg för detaljer och kulturarv. Emelie som länge hade drömt om en ljus sekelskifteslägenhet med knarrande fiskbensparkett och vacker stuckatur klev istället in i en lägenhet med plastmattor, glasfibervävda tapeter och inte en tillstymmelse av taklist bevarad. Men lägenheten hade potential och att addera stuckatur var ett självklart val. Däremot skulle valet till en början visa sig bli svårt då Emelie hade drömt sig bort om överdådig stuckatur.
Där och då kände jag ju mer och större, desto bättre. Jag ville ha extra allt, berättar Emelie. Snirklig stuckatur var ju allt jag någonsin hade drömt om i inredningsväg. Men sen kom verkligheten och allt jag lärt mig från mina år i skolbänken om arkitektur och stilhistoria ifatt mig. Jag insåg att jag ju ville återskapa och bevara snarare än addera överdåd. För mig var det viktigt att det vi adderade skulle kännas tidsenligt och rimma med husets arkitektur i övrigt. Eftersom avsaknaden av originaldetaljer var minst sagt påtaglig i vår lägenhet knackade jag på hos grannar för husesyn, observerade trapphuset och husets fasad – allt för att hitta ledtrådar till hur vi skulle tänka för att renovera med respekt.
Runt sekelskiftet var det vanligt att lägenhetens salonger fick kraftiga och snirkliga stuckaturer medan andra rum såsom kök eller sovrum fick enklare utsmyckningar. Med utgångspunkt från det samt utifrån de efterforskningar som Emelie lyckats göra förr valet slutligen på taklist Z145 till vardagsrummet och taklist Z144 till övriga rum i lägenheten.
Bild3.jpg
Bild4.jpg
Samma bakgrund guidade oss i valet av takrosetter. I sovrummen valde vi takrosett R230 och i vardagsrummet och köket en mer utsmyckad takrosett, takrosett R250. Alla takrosetter placerades mitt i rummen, eftersom det enligt utsaga var så man placerade dessa runt sekelskiftet.
Bild1.jpg
Bild2.jpg
Emelies bästa tips för välja stuckatur
På sociala medier är det enkelt att hitta inspiration till att smycka ett hem med maffig stuckatur och det är lätt att ryckas men det är viktigt att komma ihåg att maffiga taklister, höga bröstpaneler och kassettak inte är passande för alla typer av bostäder. Ett bra tips är därför att hålla det tidsenligt, titta på gamla ritningar och anpassa stuckaturen efter byggåret.
Varje tidsepok har sin charm och sin historia och den tycker jag man ska bevara, så långt det är möjligt. På Instagram är det ofta omöjligt att se hur val av stuckatur hänger ihop med resten av huset som fasad och trapphus, men i verkliga livet blir detta otroligt tydligt och smärtsamt när det blir fel. Jag vill påstå att vi valt stuckatur och utsmyckning med enorm omsorg och jag uppmanar alla att göra sin hemläxa för att inte riskera, eller åtminstone minska risken, att det blir fel och ohållbart i längden. Om det känns svårt att hitta rätt stuckatur för just din lägenhet är ett tips är att ta hjälp. Antingen av en inredare eller företaget som levererar stuckaturen. D-COR var ett jättebra stöd under vår resa. Så här i efterhand när vi är klara är vi också otroligt nöjda med slutresultatet som känns så där alldeles lagom för oss, vår lägenhet och dess historia. Vi har bevarat, tagit fram och adderat en stor dos sekelskiftescharm, avslutar Emelie.
Se före- och efterbilder från renoveringen på Emelies blogg: 34kvadrat.metromode.se Följ även @34kvadrat på Instagram.