Fasadlister finns i en rad olika utföranden och kan på ett enkelt sätt förändra utseendet på en bostad. De kan användas för att återskapa äldre stilar, för att ge ett mer sofistikerat utseende eller en känsla av bättre proportioner på fasaden.
MATERIALET
Förr var fasadlister mestadels tillverkade av gips men nackdelen med dessa är att de lätt drar åt sig fukt. Med hjälp av den senaste utvecklingen inom byggindustrin finns numera andra alternativ. Våra produkter för fasad är framtagna genom avancerad datorteknik och av välbeprövade material som säkerställer lång livslängd och ett högkvalitativt utseende.
Insidan
Fasadlistens insida, det vill säga kärnan, är gjord av högpressad polystyren medan det yttre ytskiktet har en skyddande beläggning förstärkt med glasfiberbetong som applicerats med ett lager på cirka 2 mm för att hålla ytan hållfast, vattentät och ordentligt väderbeständig.
Råd:
Installationen bör inte göras om temperaturen utomhus understiger 5°C under hela dagen, den rekommenderade luftfuktigheten är max 50 %, rekommendationerna gäller hela installation- och torktiden.
Förvaring av produkterna:
Förvara aldrig produkterna utan förpackning och på varandra, vid fel förvaring kan det leda till skador på produkterna.
Förvara inte produkterna på ojämn yta, mot vägg, på en plats där dimensionen är mindre än produkten eller i direkt solljus.
Att tänka på innan montering:
Säkerställ att basen kan hålla vikten av listerna, är fri från byggmortel, saltuppblomstring, mögel och andra eventuella föroreningar. Basen ska vara torr och skyddad från fukt. För att maximera basens absorberingsförmåga rekommenderar vi att man primar området där fasadlisten kommer att monteras.
Prima och applicera lim till ytan, vid applicering av lim tänk på att spåren från fyllningsknivarna ska ligga längs den bearbetade ytan.
Pressa listen med stuckaturlim mot basen, fortsätt att pressa tills hela limmassan ger solid kontakt med basen. När det är nödvändigt använd ytterligare fäste. Dubbelkolla den horisontella positionen av fasadlisten med vattenpass.
Efter att listerna limmats till basen, applicera foglim på skarvarna. Avsluta sedan med att måla över fasadlisterna med valfri akrylfärg.
Verktyg/material för montering:
- Borr
- Hålslag
- Borr för pluggar
- Metalltejp
- Såg
- Geringslåda med fintandsåg
- Vattenpass som är 2-2,5 meter
- Lod
- Hammare
- Snickarpenna
- Akrylfärg.
- Lim
- Fog
ENKEL INSTALLATION
Den som vill satsa på fasadlister blir ofta överraskad av att de är enkla att sätta upp. Det enda som krävs är fasadlim, skum och vanliga handverktyg. I nästan alla fall är lim den obligatoriska fästkomponenten, då den ger en fast, glappfri vidhäftning av detaljerna till basen. Andra fästkomponenter kan tillämpas vid behov, vilket bestäms med hänsyn till vikten och dimensionerna hos fasadlisterna.
Om det skulle vara nödvändigt kan man borra hål och montera fästelement i basen innan limning, för att undvika skador på skiktet. Man använder fästning med hylsor om tjockleken på fasadlisten är mer än 10 cm. Se till att fästet inte når det yttre skiktet på 2-3 mm.
- De mindre fasadlisterna som är max 10 cm djupa går det bra att använda lim.
- Mellanstora fasadlister som är 10-35 cm monteras med både lim och pluggar. Om fasadlisten ska placeras över fönstret bör man även monter en stålplåt ovanför listen, för att föra bort vatten. Stålplattan och fasadlisten måste förseglas med fog.
- Stora fasadlister som är över 35 cm har samma monteringsanvisningar som mellanstora fasadlister. Fasadlisten måste ha sin egen supportstruktur.